Bugün, modern dünyada enerji tasarrufu, medeni bir toplumun yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu sağlık, para tasarrufu ve yaşam konforudur.
Ancak enerji tasarrufunun en önemli (küresel) özelliklerinden biri çevrenin olumsuz etkilerden korunmasıdır.
Enerji Tasarrufu Kavramı
"Enerji tasarrufu" kavramı uzun zamandır kullanılmaktadır. Günümüzde enerji tasarrufu kavramsal bir aparatla karakterize edilmektedir.
Enerji tasarrufu, herhangi bir faaliyette kullanılabilecek bir enerji taşıyıcısı olarak enerji kaynağına dayanır. Enerji tasarrufu, enerji kaynaklarının kullanımının ana işlevine halel getirmeksizin kullanımını azaltmayı amaçlayan herhangi bir faaliyettir. Tanımların aşırı doğruluğuna rağmen, genellikle "enerji tasarrufu" ve "enerji verimliliği" kavramlarında karışıklık meydana gelir. Bu bağlamda, ikincisinin tanımı verilmiştir. Enerji verimliliği, enerji kaynaklarının kullanımından kaynaklanan etkinin enerji kaynaklarının kendi maliyetlerine oranını yansıtan belirli bir özellik kümesidir. Enerji tasarrufu verimliliği, diğer şeylerin yanı sıra, bir ürünün enerji tasarrufu açısından yararlılık derecesini yansıtan enerji verimliliği sınıfı ile karakterize edilir. Enerji verimliliğini belirlemek için özel enerji etütleri yapılır.
Enerji tasarrufunun temel ilkeleri
Şimdi, bu alandaki temel kavramları tanımladıktan sonra, enerji tasarrufunun temel ilkelerini yansıtmaya değer:
- Alternatif enerji kaynaklarının kullanımı.
- İkincil enerji kaynaklarının kullanımı.
- Enerji yoğun olmayan teknoloji ve ekipmanların uygulanması.
- Mevcut enerji kaynaklarının akılcı kullanımı için önlemler almak. Herhangi bir enerji tasarrufu sağlayan teknoloji ve çözümü kullanmanın ekonomik fizibilitesinin değerlendirilmesi.
Bu liste hem enerji tasarrufu düzenlemesi ilkelerine hem de özel bir evin yalıtımına yönelik ana yaklaşımlara atfedilebilir. Unutulmaması gereken en önemli şey: enerji tasarrufu, yalnızca ek enerji elde etme yollarını değil, aynı zamanda mevcut enerjiyi ve rasyonel kullanımını korumaya yönelik faaliyetleri de içerir.
Alternatif enerji kaynakları
Bugün alternatif enerji kaynakları hakkında çok fazla konuşma var. Kural olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kastediyoruz. Dünya gezegeninde sonsuza kadar yenilenen nedir? Tabii bu su, güneş, rüzgar, yerkabuğu. Elbette ayrıntılara girerseniz, güneş aktivitesi de zamanla değişir ve yer kabuğunun yüzeyi incelir, ancak tüm bunlar Evren ölçeğindedir. Medeniyetimiz çerçevesinde yenilenmeden bahsediyoruz - önümüzdeki yüzyıllarda Güneş'in kararmayacağına ve Dünya'nın yörüngesinden uçmayacağına inanıyoruz.
Bu nedenle, aşağıdaki enerji kaynaklarının günümüzde petrol, gaz, kömür ve oduna alternatifler olduğu düşünülmektedir:
- Güneş Enerjisi.Böyle bir kaynağı kullanmak için güneş pilleri ve kollektörler kullanılır. İlki, güneş enerjisini doğrudan elektrik akımına dönüştüren güneş hücreleridir. Güneş kollektörleri enerjiyi elektrik akımına dönüştürmez, ancak daha sonraki kullanım için soğutucuyu ısıtır (örneğin, özel bir evde su ısıtmak için).
- Rüzgar enerjisi.Rüzgar kuvvetiyle döndürülen kanatlar kullanarak elektrik üreten rüzgar türbinleri Avrupa'da çok popülerdir. Örneğin, Almanya zaten bu yenilenebilir enerji kaynağını kullanarak elektriğinin üçte birini alıyor.
- Su enerjisi.Bu sadece hidroelektrik santrallerle ilgili değil. Bugün, bir göl veya havuzdaki suyun ısısını, bir evi ısıtmak ve ona sıcak su sağlamak için sabit su ısıtmasına dönüştüren ısı pompaları bulunmaktadır.
- Dünyanın Enerjisi.Yukarıda açıklanan ısı pompaları, kamu hizmetleri için yer altı suyundan veya üst kabuktan gelen ısıyı da kullanabilir. Bu tür kurulumlar, yakınlarda bir su kaynağı veya rüzgar gerektirmediğinden çok popülerdir: soğutucu, örneğin çimlerin altındaki özel tüplere veya bahçe alanındaki kuyulara yerleştirilebilir.
İkincil enerji kaynakları
Enerjiyi geri dönüştürmek, enerji verimliliğinin temel ilkelerinden biridir. Binada kullanılan havalandırma ve iklimlendirme sisteminin verimliliğini artırmak, ancak egzoz havasının ısısının geri kazanılmasıyla mümkündür. Bu, binayı terk eden ısının bir kısmını geri verme sürecine (çalışma ekipmanından odadaki havanın ısınması, odadaki insanlar) iyileşme olarak adlandırılır. Bu yönüyle enerji tasarrufu, odadaki mevcut enerjiyi koruma faaliyetidir.
Reküperatörün çalışma prensibi çok basittir - ısıyı iyi ileten belirli platin sayesinde odadan çekilen hava, caddeden gelen soğuk akıntıları onunla karışmadan ısıtır. Sonuç olarak, buz değil, 2-3 derece ısıtılmış hava eve girer, bu da odada daha konforlu bir mikro iklime katkıda bulunur ve ayrıca sıcak akışlar nedeniyle odadaki sıcaklıktaki artış nedeniyle ısınmadan tasarruf etmenizi sağlar. Reküperatörler, yukarıda açıklandığı gibi plaka tipindedir, döner (içinde dönen bir eleman ile) ve bir ara ısı taşıyıcısı vardır. Geniş bir reküperatör üreticisi yelpazesi, farklı tesisler ve müşteriler için bir cihaz seçmenize olanak tanır.
Ortak enerji kaynakları rasyonel bir şekilde nasıl kullanılır?
Mevcut kaynakların akılcı kullanımı yalnızca enerji verimli ekipmanların kurulumunu ve çalıştırılmasını değil, aynı zamanda belirli bir rejime uyumu da içerir. Enerji tasarrufu modu, hane seviyesinde enerji tasarrufunun sağlandığı bir yaşam biçimidir. Bir hedef belirlerseniz - elektrik faturalarından tasarruf etmek için, önce enerji tedarikini ve ölçümünü otomatikleştirerek kilovat israf etmemenizi sağlayacak ekipmanı kurmanız gerekir. Bu cihaz veya cihazın enerji tasarrufu sağladığını doğrulayan işarete göre seçilmelidir. Kaynak kullanımının enerji optimizasyonunun arttırılması ancak tüm ekipmanların rasyonel çalışması ile mümkündür. İnsan bulunmayan odalarda ışığın zamanında kapatılması, sıcak su israfına özen gösterilmesi ve otomatik ölçüm cihazlarının doğru ayarlanması ve evdeki ısı ve elektrik enerjisi tüketimi, enerji ve kişisel para tasarrufu açısından önemli sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
Pasif ev nedir?
Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu, ayrılmaz bir şekilde pasif konut inşaatı konseptiyle bağlantılıdır. Birlikte düşük enerji tüketimi sağlayan bir dizi enerji tasarrufu önlemini bir araya getirir. Pasif ev teknolojisinin tarihi, ilk olarak fizikçi Feist tarafından geliştirildiği Darmstadt şehrinde başlar. Evin enerji dengesinin hesaplanması ona kışın bile ısıtmaya bağlanması gerekmeyen bir bina - pasif bir ev - yaratma fikrini verdi. O zamanlar Almanya'da evler yılda yaklaşık 200 kWh / m² tüketiyordu. Öte yandan pasif ev, yıl boyunca yaşam için uygun ve hatta rahat kalması için yılda sadece 10 kWh / m²'ye ihtiyaç duyar. Pasif bir ev için temel kriter, artırılmış ısı yalıtımı ve düşük ısı iletkenliği olan kapalı bir bina zarfının oluşturulmasıdır. Bu, enerji tasarrufu sağlayan ısı yalıtım malzemeleri kullanılarak elde edilir, sözde soğuk köprüler (bina zarfındaki, içinden soğuğun binaya nüfuz ettiği yerler: cepheler, pencere çerçeveleri).
Enerji tasarrufu sağlayan teknolojiler uygulamasının verimliliğinin değerlendirilmesi
Bir binada enerji tüketim düzeyini pasif bir ev standardına yaklaştırmak için ısı direnci yüksek malzemeler, modern mühendislik ekipmanları, yenilenebilir ve ikincil enerji kaynakları, kısacası enerji tasarrufu sağlayan önlemlerin kullanılması gerekir. Aynı zamanda, evde belirli bir yeniliğe harcanan maliyetlere ve böyle bir kararın mal sahibine getireceği etkiye göre enerji verimliliği hesaplanır. İlk olarak, yeni teknolojinin belirli bir kaynak türünün üretimi ve tüketimi üzerindeki etkisini hesaplamak gerekir. Bu durumda şunları değerlendirmeniz gerekir:
- Kaynak tasarrufu derecesi (faturalama döneminde aynı miktarda enerji üretirken enerji açısından verimli ve geleneksel ekipman tarafından kullanılan kaynaklar arasındaki fark).
- Enerji üretiminin etkisi (aynı miktarda kaynak kullanan karşılaştırılan ekipman seçenekleriyle belirli bir dönemde üretilen enerji hacimlerinin farkı veya oranı).
Bu göstergeler bize ekonomik etkiyi hesaplamaya devam etme ihtiyacı hakkında bir fikir verecektir. Yeni (ve muhtemelen eski) ekipman satın almak için harcanan maliyetler ile bir atık makinesini daha modern bir makineyle değiştirirken (belirli bir süre boyunca) enerji tasarrufundan elde edilen gelir karşılaştırılarak hesaplanır. Bu fark, enerji tasarruflu çözümü uyguladıktan sonra mal sahibinin belirli bir süre sonra alacağı etki olacaktır. Genellikle reküperatörlerin veya güneş panellerinin kurulumu 3-5 yıl içinde kendini amorti eder.
Sonuç olarak, enerji tasarrufunun sadece para tasarrufu yapmakla ilgili olmadığını belirtmekte fayda var. Her şeyden önce, çocuklarımızın yaşayacağı yarın endişesi.